Eric Hammerin
program och samtal om lögn och sanning, samhället, vetenskapen, politik m.m.


Föreläsningar och kulturprogram / underhållning för föreningar, organisationer m.fl.

Konst Religion Språk Historia (kommer) Till startsidan



PROGRAMBESKRIVNINGAR


LÖGN OCH SANNING

Mår vi alltid bäst av att få veta sanningen?

Hur vet vi vad som är sant och vad som är falskt? Är en lögn alltid en lögn och är det sanna alltid sant? Vem bestämmer vad som är vad? Är sanningen alltid bäst eller kan en lögn vara motiverad ... t.o.m. önskvärd? Kan en sanning bli en lögn och tvärtom? Går det att vetenskapligt definiera begreppen lögn och sanning?

Det här är en riktig ögonöppnare. Orsaker till och effekter av att ljuga eller tala sanning. Hur lögnen eller sanningen manipuleras och omformas för att passa in. Om vår flexibla inställning till saker och ting i olika sociala sammanhang.


PERSPEKTIV

De lite större sammanhangen och vår plats i dem

Via media hör vi talas om så mycket och får en väldig mängd fakta över oss varje dag. En del intresserar oss och annat inte. Ibland reagerar vi och tänker att ... " jamen de är ju dumma i huvudet. Hur kan de bara få för sig att ..."
Det här är tänkt som en stunds tillfälle att ta ett litet kliv åt sidan och se på de större sammanhangen ur åskådarperspektiv. Det finns så mycket som ganska lätt kan placeras in i ett större sammanhang och då ser vi ( i alla fall ibland ) att allting kanske inte är så som det först verkar vara.
Vi tar upp en eller flera av rubrikerna nedan enligt era önskemål och beroende på hur mycket tid ni har att disponera.

Jag pratar och berättar och ni får gärna bryta in med frågor och kommentarer om ni vill det.
Här tillåts både ni och jag att tänka och uttrycka egna tankar.


Klimatet
Vi pratar om klimatsvängningar och -förändringar. Beror all förändring verkligen på oss människor och är alla förändringar av ondo?

Jordens historia ... och människans
Planetens ursprung. Kontinenternas tillkomst och livets utveckling. Hur betydelsefulla är vi människor egentligen? Varför finns det så få spår av den allra äldsta historien?

Människans drivkrafter
Vad får oss människor att göra det vi verkligen gör? Och varför låter vi bli en del saker? Vad är människans natur?

Samhällets tillstånd
Välfärd och utslagning. Förändring till det bättre eller sämre? Kulturkrockar. Framsteg kontra våld och brottslighet. Vem kan vara trygg? Finns det patentlösningar? Om politik och även hur den kan övergå i pillitok. FRA-lagen jämfört med gamla Östtyska Stasi. Varför mår vi inte bättre när vi har det så bra? Tja ... har vi det verkligen så bra om så många mår dåligt?

Vetenskapen
Kan humlan flyga? Blir vi verkligen klokare? Hur mycket kunskap finns det? Hur fort ökar människans samlade kunskapsmängd? Vad är sant och vad är lögn? Vet vetenskapsmännen verkligen sanningen i alla lägen?

Vad vill ni mera prata om?



» Alla mina program är avsedda för "vanligt folk" med intresse för ämnet och är inte tänkta som vidareutbildning för experter o.s.v. även om alla givetvis är välkomna som publik.


Hur du bokar de olika programmen

 


Eric Hammerin
Östergatan 27
281 32 Hässleholm

Tel. 0451 - 145 15

eric.hammerin@telia.com

 

Bildspel Guide Galleri